Select Page

Monet sanovat, ettei nykyisyyttä voi ymmärtää, ellei ole tutustunut tarpeeksi historiaan. Mikä on tehnyt Suomesta ja suomalaisista juuri sellaisen maan, kun se nykypäivänä on? Miksi Suomen käymät sodat kirvoittavat edelleen valtavan paljon keskustelua ja niistä uutisoidaan nykyäänkin? Kaikki tämä tuntui minusta kiinnostavalta ja olin jo pienestä pitäen hyvin innostunut opiskelemaan historian erilaisia vaiheita niin ulkomailta kuin Suomestakin. En kadu valintaani ollenkaan, ja olisin takuulla erilainen ihminen, ellen olisi valinnut juuri tätä alaa. Historia on hyvin lähellä ihmistä ja ihmisten käyttäytymistä. Nykyihmistä ei olisi ilman erilaisia historian vaiheita, ja erityisesti pieni maa, kuten Suomi, on muovautunut valtavasti historian eri vaiheiden myötä. Jokaisena itsenäisyyspäivänä suomalaiset miettivät uudelleen ja uudelleen,miksi Suomi on juuri sellainen kuin on ja mikä tekee Suomesta maana erityisen ja rakkaan.

 

SUOMEN HISTORIA

Vaikka Suomella ei ole kuin verrattain lyhyt pätkä kirjoitettua historiaa, on se sitäkin erikoisempi ja vauhdikkaampi. Naapurimaamme ovat vaikuttaneet Suomeen erityisen paljon. Onhan Suomi ollut aikoinaan osa Ruotsia ja tämän jälkeen autonominen osa Venäjän hallinnon alla. Näemme jäänteitä näistä mielenkiintoisista ajoista edelleen: kouluissa opiskellaan ruotsin kieltä ja menneisyyden karut konfliktit Venäjän kanssa herättävät edelleen suuria tunteita. Uskoisin, että jokainen on kotonaan tai koulussa kuullut Suomen läpikäymistä sodista. Sodat ovat vaikuttaneet pieneen maahamme valtavan paljon, ja sotien veteraanit ovat jakaneet kamalia kokemuksiaan median ja koko kansan edessä. Sisällissodan vastakkainasettelu punaisten ja valkoisten välillä on edelleen tietyiltä osin suuri tabu, ja talvisodan yhdistävä henki nostattaa yhä kansallisromanttisen tunteen suomalaisten keskuudessa. Pieni mutta sisukas ja kestävä kansa on pärjännyt historian saatossa hyvin ja suomalaiset haluavat tämän jatkuvan myös tulevaisuudessa

 

HISTORIAN OPISKELU

Kuten sanottua, olin jo pienestä saakka hyvin kiinnostunut siitä, mitä historian saatossa on tapahtunut ja miten nämä tapahtuvat vaikuttavat nykypäivään. Historian opiskelu on samalla hyvä oppitunti yhteiskuntaoppia ja psykologiaa. Ihmisten toiminnan tutkiminen on oleellista pyrittäessä ymmärtämään, miksi tietynlaisia tekoja on tehty. Historiaa opiskellessa oppii hahmottamaan, miten yhteiskunnat toimivat ja miten muut ihmiset voivat ratkaisevalla tavalla vaikuttaa yksittäisen, mitättömältä tuntuvan ihmisen elämään. Historia ei kuitenkaan ole pelkkää pelottavaa ja ankeaa sotimista ja yksilön riistoa, vaan joukossa on upeita ja jopa sankarillisia tarinoita, joissa yksittäinen ihminen on jäänyt urheutensa ja kestävyytensä takia historiankirjoihin ja jokaisen mieleen. Helsingissä opiskelu on tuonut minulle paljon iloa siinä mielessä, että kaupunki tarjoaa paljon kulttuurikohteita ja historiallisia paikkoja, joihin voi välillä mennä ajattelemaan historian tuulia ja tulevaisuuden tuomia asioita. Suosittelen historian opiskelua siis lämpimästi. Jokaisen kannattaa tutustua alkuperäänsä ja nauttia historiasta!