Select Page

Ulkomaiset matkailijat suuntaavat Suomessa lähinnä Helsinkiin ja kaupunkeihin, vaikka Suomi on ihmeellinen ennen kaikkea luonnon takia. Suomalaisille kotimaan matkailu on Lapin hiihtomatkojen lisäksi kansallispuistoja ja kesäisin täyteen kuhinaansa herääviä pikkukaupunkeja. Toki Helsinkikin näyttää parhaat puolensa kesällä ihmisten alettua viettää aikaansa ulkona. Vierailu Kallion kaupunginosassa Flow-festivaalien aikaan antaa kovin erilaisen kuvan kuin marraskuussa. Toisaalta helmikuun pakkasilla on piristävää nähdä helsinkiläiset meren jäillä nautiskelemassa auringosta.
Suurin ero kesän ja talven välillä on kuitenkin pienemmissä kaupungeissa kuten vaikkapa Kouvolassa, Varkaudessa tai Suomussalmella. Kesäisin ympäri Suomea matkaillessa alkavat monet pienet paikkakunnat näyttää mukavilta paikoilta asua, kun ihmiset asioivat jäätelökioskeilla ja mansikoita myydään jokaisella aukiolla. On kovin suuri ero mihin aikaan vuodesta Suomessa matkustelee. Myös kansallispuistot voivat olla kovin tyhjiä muulloin kuin ruskan aikaan, parhaimmilla hiihtokeleillä ja lämpimän kesän aikana.

 

JÄRVI-SUOMEN VERTAISTA VESISEUTUA EI OLE

Ehdoton juttu Suomeen tutustuessa on mökkeily ja suosituinta se on järvien tai meren rannoilla. Monille rakkain maisema on järvi laitureineen ja vastarannan maisemineen. Kun Suomi on tasainen maa vailla vuoria, on meillä kuitenkin nämä järvinäkymät. Vesistöjä on ympäri Suomen, mutta itäisen Saimaan voisi sanoa olevan Järvi-Suomen sydän saimaannorppineen ja Savonlinnan oopperajuhlineen ja kesätoreineen. Saimaalla pääsee kesäisin liikkumaan vaikkapa Ms Puijolla Kuopiosta Savonlinnaan.

 

KALAJOEN HIEKKASÄRKÄT TUOVAT TUULAHDUKSEN ETELÄN HIEKKARANNOISTA

Kalajoki laajoine hiekkarantoineen ei ole millään lailla tyypillistä Suomea, joten mökkeily Järvi-Suomessa voisi antaa ulkomaisille vierailijoille autenttisemman kokemuksen. Mutta suomalaiset rakastavat Kalajokea ja sen eksoottiselta vaikuttavia dyynejä. Siellä on hotelleja ja leirintäalue aivan rannalla, jossa pääsee kävelemään puupolkuja pitkin sotkematta kenkiään hiekkaan. Lanzaroten säitä siellä ei kuitenkaan ole; Kalajoen lämmin kausi on lyhyt ja tuulinen, mutta silti lapsiperheet uhmaavat ilmastoa ja ilakoivat Jukuparkin vesihuvipuistossa.

 

KUUSAMON HYVÄ SIJAINTI MELKEIN LAPISSA

Kuusamon kaupunki ei ole syy matkustaa Kuusamoon, vaan sinne mennään lähistön luontokohteiden vuoksi. Kuusamo on kaistale Pohjois-Pohjanmaata puristuksissa Lapin ja Kainuun välissä. Etelä-Suomesta autoillessa Kuusamo on oleellisesti lähempänä kuin Lapin kohteet Levi ja Ylläs, puhumattakaan paljon pohjoisemmista Inarista tai Kilpisjärvestä. Kuusamon pohjoispuolella ovat Rukatunturin laskettelukeskus ja Oulangan kansallispuisto Karhunkierroksen kävelyreitteineen. Eteläpuolella on Suomen uusin kansallispuisto Hossa ja Suurpetokeskus, jossa voi tavata taiteellisen Juuso-karhun.

 

AHVENANMAALLE KOKEMAAN TOISENLAISTA SUOMEA

Kun haluaa kokea Suomea oikein monipuolisesti, tarvitsee nähdä ruotsinkielinen Ahvenanmaan saaristo. Maarianhamina on kesäkaupunki kauneimmillaan. Siellä on puutaloja, mukulakivikatuja ja sinne pääsee suoraan Helsingistä ja Turusta Ruotsinlaivojen kyydissä. Klassinen tapa tutustua Ahvenanmaahan on pyöräillä siellä suhteellisen tasaisissa maaseutumaisemissa ja vierailla Kastelholman linnassa ja keskiaikaisissa kivikirkoissa. Siellä voi nähdä rannoilla ihania kalastusmökkejä, joita voi vuokrata majoitukseen. Ahvenanmaahan tutustuminen kirkastaa myös yhteenkuuluvaisuutta muiden Pohjoismaiden kanssa.